Przepisy

strona główna > Przepisy

Szarlotka

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego    szarlotka-721bd1a43c4c75bcf3d152
  • 5 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroiłam na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

550 g mą

100 g cukru

250 g masła lub margarynydsc02233

1 jajko

1 łyżeczka sody

przyprawa do piernika

300 g miodu

Przygotowanie:

Miód podgrzać z masłem i przyprawą do piernika. Ostudzić

Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Piec 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo- czosnkowym

Ciasto na naleśniki

4 jaj ka

2,5 szklanki mąkidsc01587

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

duża szczypta soli

  • Jaja ubijamy mikserem i dodajemy wodę z mlekiem, na koniec miksujemy wsypując mąkę

Nadzienie szpinakowe

1 paczkę szpinaku rozdrobnionego 400g wymieszać z serem białym półtłustym 500g. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz sól i vegetę do smaku.

Sos

1 duży gęsty jogurt

2 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sól, pieprz do smaku

„Jesienny DŻEM Z OGÓRKÓW dla Starszaków”

1 kg dojrzałych ogórków
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cytryna
1 łyżka posiekanego rozmarynu

  • Obierz ogórki, przetnij wzdłuż, wydrąż pestki i zetrzyj na tarce
  • Obierz jabłka, wydrąż gniazda i zetrzyj na tarce
  • Umyj i sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
  • Włóż do garnka ogórki i jabłka, dodaj sok z cytryny i cukier
  • Duś składniki na małym ogniu ok 15-20 minut, aby masa zgęstniała
  • Dodaj skórkę z cytryny i rozmaryn i duś jeszcze ok 5 minut.
  • Przełóż gorący dżem do słoiczków, postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystygnięcia…. SMACZNEGO !!!!

 ZUPKA WALENTYNKOWA Marchewkowo – Pomidorowa !!!

Składniki:
5 średnich marchewek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
bulion drobiowy w kostce
porcja rosołowa
słodka śmietana
przyprawy do smaku: wegeta, imbir, papryka słodka i lubczyk

Przygotowanie:
Marchewki gotujemy wraz z porcją rosołową i kostką bulionową.
Cebulkę i czosnek kroimiy w kostkę i podsmażamy na masełku. Wyjmujemy z garnka porcję rosołową oraz ugotowane marchewki.
Marchewki przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy czosnek wraz z cebulką oraz pomidory w zalewie. Całość miksujemy i przekładamy do garnka z wywarem. Krótko zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na koniec dolewamy śmietankę. Zupkę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym..ale nasze przedszkolaki najbardziej lubią ją Z RYŻEM !!!!

 „ZUPKA SHREKOWA”
Do wykonania zupki potrzebujemy:
3 litry wywaru mięsno – warzywnego
400 g szpinaku
5 ząbków czosnku
1 serek topiony śmietankowy
1 filiżanka śmietany 30%
w wywarze rozpuszczamy serek topiony, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Na koniec wlewamy śmietankę.
Zupka najlepiej smakuje z ryżem lub jajkiem ugotowanym na twardo.

HALLOWEENOWA ZUPKA DYNIOWA
Składniki
1 średniej wielkości dynia
1 porcja rosołowa
1 seler
1 pietruszka
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 litry wody
1 filiżanka śmietany
przyprawy do smaku: wegeta, sól, pieprz, maggi, cynamon, imbir, curry, papryka ostra.

Z warzyw i porcji rosołowej ugotować wywar, dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Pomidory obrać ze skórki, i obsmażyć z cebulką i czosnkiem. Dodać do wywaru z dynią. Całość zagotować i zmiksować na krem. Doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z ryżem lub grzankami.