Przepisy

strona główna > Przepisy

Pierniczki świąteczne

Składniki:

550 g mą

100 g cukru

250 g masła lub margarynydsc02233

1 jajko

1 łyżeczka sody

przyprawa do piernika

300 g miodu

Przygotowanie:

Miód podgrzać z masłem i przyprawą do piernika. Ostudzić

Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Piec 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo- czosnkowym

Ciasto na naleśniki

4 jaj ka

2,5 szklanki mąkidsc01587

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

duża szczypta soli

  • Jaja ubijamy mikserem i dodajemy wodę z mlekiem, na koniec miksujemy wsypując mąkę

Nadzienie szpinakowe

1 paczkę szpinaku rozdrobnionego 400g wymieszać z serem białym półtłustym 500g. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz sól i vegetę do smaku.

Sos

1 duży gęsty jogurt

2 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sól, pieprz do smaku

Jesienny podwieczorek ” SZARLOTKA PANI ANI”

4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną.
  • Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
  • Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę.
  • Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem.
  • Piec 45 minut w 200 stopniach C.
  • Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa – smacznego

„Jesienny DŻEM Z OGÓRKÓW dla Starszaków”

1 kg dojrzałych ogórków
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cytryna
1 łyżka posiekanego rozmarynu

  • Obierz ogórki, przetnij wzdłuż, wydrąż pestki i zetrzyj na tarce
  • Obierz jabłka, wydrąż gniazda i zetrzyj na tarce
  • Umyj i sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
  • Włóż do garnka ogórki i jabłka, dodaj sok z cytryny i cukier
  • Duś składniki na małym ogniu ok 15-20 minut, aby masa zgęstniała
  • Dodaj skórkę z cytryny i rozmaryn i duś jeszcze ok 5 minut.
  • Przełóż gorący dżem do słoiczków, postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystygnięcia…. SMACZNEGO !!!!

 ZUPKA WALENTYNKOWA Marchewkowo – Pomidorowa !!!

Składniki:
5 średnich marchewek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
bulion drobiowy w kostce
porcja rosołowa
słodka śmietana
przyprawy do smaku: wegeta, imbir, papryka słodka i lubczyk

Przygotowanie:
Marchewki gotujemy wraz z porcją rosołową i kostką bulionową.
Cebulkę i czosnek kroimiy w kostkę i podsmażamy na masełku. Wyjmujemy z garnka porcję rosołową oraz ugotowane marchewki.
Marchewki przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy czosnek wraz z cebulką oraz pomidory w zalewie. Całość miksujemy i przekładamy do garnka z wywarem. Krótko zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na koniec dolewamy śmietankę. Zupkę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym..ale nasze przedszkolaki najbardziej lubią ją Z RYŻEM !!!!

 „ZUPKA SHREKOWA”
Do wykonania zupki potrzebujemy:
3 litry wywaru mięsno – warzywnego
400 g szpinaku
5 ząbków czosnku
1 serek topiony śmietankowy
1 filiżanka śmietany 30%
w wywarze rozpuszczamy serek topiony, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Na koniec wlewamy śmietankę.
Zupka najlepiej smakuje z ryżem lub jajkiem ugotowanym na twardo.

HALLOWEENOWA ZUPKA DYNIOWA
Składniki
1 średniej wielkości dynia
1 porcja rosołowa
1 seler
1 pietruszka
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 litry wody
1 filiżanka śmietany
przyprawy do smaku: wegeta, sól, pieprz, maggi, cynamon, imbir, curry, papryka ostra.

Z warzyw i porcji rosołowej ugotować wywar, dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Pomidory obrać ze skórki, i obsmażyć z cebulką i czosnkiem. Dodać do wywaru z dynią. Całość zagotować i zmiksować na krem. Doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z ryżem lub grzankami.