Ciasto bananowe

Składniki:
3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione
75 g masła, roztopionego
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej, chlebek jest dość słodki)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
Smacznego .
Żródło: mojewypieki.com
Szarlotka
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 250g masła
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroiłam na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Pierniczki świąteczne
Składniki:
550 g mą
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika
300 g miodu
Przygotowanie:
Miód podgrzać z masłem i przyprawą do piernika. Ostudzić
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Piec 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo- czosnkowym
Ciasto na naleśniki
4 jaj ka
2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
duża szczypta soli
- Jaja ubijamy mikserem i dodajemy wodę z mlekiem, na koniec miksujemy wsypując mąkę
Nadzienie szpinakowe
1 paczkę szpinaku rozdrobnionego 400g wymieszać z serem białym półtłustym 500g. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz sól i vegetę do smaku.
Sos
1 duży gęsty jogurt
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sól, pieprz do smaku
„Jesienny DŻEM Z OGÓRKÓW dla Starszaków”
1 kg dojrzałych ogórków
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cytryna
1 łyżka posiekanego rozmarynu
- Obierz ogórki, przetnij wzdłuż, wydrąż pestki i zetrzyj na tarce
- Obierz jabłka, wydrąż gniazda i zetrzyj na tarce
- Umyj i sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
- Włóż do garnka ogórki i jabłka, dodaj sok z cytryny i cukier
- Duś składniki na małym ogniu ok 15-20 minut, aby masa zgęstniała
- Dodaj skórkę z cytryny i rozmaryn i duś jeszcze ok 5 minut.
- Przełóż gorący dżem do słoiczków, postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystygnięcia…. SMACZNEGO !!!!
ZUPKA WALENTYNKOWA Marchewkowo – Pomidorowa !!!
Składniki:
5 średnich marchewek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
bulion drobiowy w kostce
porcja rosołowa
słodka śmietana
przyprawy do smaku: wegeta, imbir, papryka słodka i lubczyk
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy wraz z porcją rosołową i kostką bulionową.
Cebulkę i czosnek kroimiy w kostkę i podsmażamy na masełku. Wyjmujemy z garnka porcję rosołową oraz ugotowane marchewki.
Marchewki przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy czosnek wraz z cebulką oraz pomidory w zalewie. Całość miksujemy i przekładamy do garnka z wywarem. Krótko zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na koniec dolewamy śmietankę. Zupkę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym..ale nasze przedszkolaki najbardziej lubią ją Z RYŻEM !!!!
„ZUPKA SHREKOWA”
Do wykonania zupki potrzebujemy:
3 litry wywaru mięsno – warzywnego
400 g szpinaku
5 ząbków czosnku
1 serek topiony śmietankowy
1 filiżanka śmietany 30%
w wywarze rozpuszczamy serek topiony, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Na koniec wlewamy śmietankę.
Zupka najlepiej smakuje z ryżem lub jajkiem ugotowanym na twardo.
HALLOWEENOWA ZUPKA DYNIOWA
Składniki
1 średniej wielkości dynia
1 porcja rosołowa
1 seler
1 pietruszka
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 litry wody
1 filiżanka śmietany
przyprawy do smaku: wegeta, sól, pieprz, maggi, cynamon, imbir, curry, papryka ostra.
Z warzyw i porcji rosołowej ugotować wywar, dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Pomidory obrać ze skórki, i obsmażyć z cebulką i czosnkiem. Dodać do wywaru z dynią. Całość zagotować i zmiksować na krem. Doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z ryżem lub grzankami.